The graphic shows a trailer for a podcast in which psychodietitian Gosia Pielichowska talks to Piotr Zięba, PhD

Odhalování tajemství hub s Piotrem Ziębou, PhD

Houby fascinují lidi po staletí svou tajemností a složitostí. Ačkoli jsou důležitou součástí našeho ekosystému, zůstávají částečně nepochopené a podceňované. V nejnovějším podcastu hovoří Gosia Pielichowska s mimořádným hostem – Piotrem Ziębou PhD, známým jako @Polandfungi, vědec a pěstitel hub. Zięba PhD sdílí své znalosti a zkušenosti v pěstování hub, potenciálních zdravotních přínosech a dopadu na životní prostředí.

 

Obsah

Piotr Zięba PhD – vědec s vášní pro houby

Jako vědec a pěstitel hub věnoval Zięba PhD roky výzkumu a pěstování více než 50 různých druhů hub.

Jeho zkušenosti a znalosti odhalují, že houby nejsou jen fascinujícím předmětem výzkumu, ale také mají velký potenciál v udržitelném zemědělství, kulinářském umění a medicíně.

 

Viz také: Funkční houby v kuchyni a medicíně - Artur Gryszkin PhD, Ing.

 

Houby jako hlavní téma – funkčnost a pěstování

Piotr Zięba PhD zdůrazňuje obrovský, často podceňovaný potenciál hub. Od podpory imunitního systému a poskytování nutriční hodnoty až po možné lékařské a průmyslové využití, houby nabízejí širokou škálu aplikací.

Také sdílí své zkušenosti s pěstováním hub, zdůrazňujíc jejich pozoruhodnou přizpůsobivost a potenciál vytvářet nové, udržitelné systémy produkce potravin.

PhDr. Zięba a Gosia Pielichowska zvlášť vyzdvihují několik druhů hub, které mohou mít pozitivní zdravotní účinky:

  • Hlíva ústřičná – známá svými imunostimulačními vlastnostmi, tyto houby obsahují aktivní látky s potenciálním antivirovým a antibakteriálním účinkem.
  • Lví hříva – známá aktivními sloučeninami jako hericenony, které podporují regeneraci neuronů a mohou zlepšit kognitivní funkce.
  • Cordyceps – známý v dávných asijských tradicích jako „housenková houba“, ceněný pro své posilující vlastnosti, zvyšování výdrže a přínosy pro zdraví jater.

Pohled do budoucnosti – co čeká houby dál?

PhDr. Zięba hledí do budoucnosti, kde budou houby hrát ještě větší roli v našich životech.

Zdůrazňuje význam výzkumu, vzdělávání a otevřenosti novým metodám pěstování a využití hub. S nadšením hovoří o svých plánech na rozvoj udržitelného pěstování hub a šíření znalostí o houbách.

Přečtěte si také: Podceňované království hub - rozhovor s profesorkou Boženou Muszyńskou

Více o zdravotním a environmentálním dopadu hub – co se dozvíte z podcastu?

Podcast je plný inspirativních informací o houbách a jejich všestranném potenciálu. PhDr. Zięba také diskutuje:

  • Jazyk hub – někteří vědci věří, že tyto organismy spolu komunikují.
  • Jejich využití v doplňkové medicíně – například extrakty Shiitake se používají v onkologických terapiích.
  • Mikrodávkování hub – PhDr. Zięba komentuje rostoucí zájem o mikrodávkování hub s psychoaktivními vlastnostmi.
  • Téma různých muchomůrek – PhDr. Zięba vyvrací mýtus o toxicitě všech muchomůrek a vysvětluje, které druhy lze bezpečně používat.
  • Jejich role v obnově životního prostředí – jak by houby mohly být klíčem k budoucnosti udržitelného zemědělství a recyklace odpadu.
  • Vztah mezi houbami a imunitním systémem – proč jsou beta-glukany neocenitelné pro prevenci zdraví.

 

A mnohem více.

Dárek pro posluchače podcastu Gosii Pielichowské

Jsme rádi, že můžeme podpořit podcast Gosii Pielichowské, zdroj inspirace a znalostí o zdravém životním stylu.

Se svým holistickým přístupem k výživě Gosia pokrývá nejen témata stravy, ale také duševní zdraví, mindfulness a neurobiologii. Její schopnost vysvětlit složitá témata jednoduše dělá z jejího podcastu cenný zdroj informací.

Na oslavu jsme pro její posluchače připravili speciální dárek – slevový kód „GosiaPielichowska15off” na 15% slevu při nákupu na Ollywell. Kód můžete zadat ručně při placení nebo použít tento odkaz pro automatické uplatnění slevy.

Tímto děkujeme Gosii za její práci a pomáháme jejím posluchačům poznat naše produkty založené na adaptogenech a funkčních houbách.

 

Pojďme si povídat o houbách. Celý rozhovor s PhDr. Piotrem Ziębou

Poslechněte si celou epizodu podcastu zde:

 

Zpět na blog

Napište komentář